2015 m. birželio 10 d., trečiadienis

Braškės ir pipirai?


 
Koks gi dar maisto produktas susilaukia daugiau dėmesio birželio mėnesį nei braškės. Šios ryškiai raudonos uogos karaliauja visur – iš jų gaminame desertus, kepame pyragus, paįvairiname salotas, įmaišome į kokteilius, sultis ir žinoma, ruošiame atsargas žiemai.
Visi puikiai žinome, jog braškės, kaip ir dauguma kitų gardžių uogų, turtingos įvairiais vitaminais, mineralais ir skaidulomis. Vitamino C kiekis braškėse prilygsta šio vitamino kiekiui citrusiniuose vaisiuose. Suvalgius 200g braškių užsitikriname rekomenduojamą šio vitamino paros dozę.  Be to, šiomis uogomis jau gardžiavosi mūsų protėviai akmens amžiuje, o į Europą šios uogos atkeliavo per Olandiją XVII amžiuje.
O ar žinojote, kad šio sezono naujausias mados šauksmas Italijoje, pelnęs netgi ‘Metų ledai 2015‘ titulą – braškių ledai su balzaminiu padažu. Braškių ir balzaminio padažo draugija jau karaliauja ir Vokietijos desertuose. Daug kam tai atrodo nauja ir neįprasta, o ar skanu – spręskime patys.
Braškės dar žinomos ir kaip meilės simbolis. Tą įrodo ir ištrauka iš XVa prancūzų poeto Francois Willon kūrinio …tavo braškių spalvos lūpos paverčia mane laukiniu‘. Be to, apibūdinant braškes dažnai sakoma, jog jos raudonos, kaip meilė ir saldžios, lyg nuodėmė. O kur dar romantikos klasika - šampanas ir braškės.
Kelios idėjos, kaip kiek paįvairinti mėgavimąsi braškėmis:
Kepti. Smulkintas braškes visada galime įmaišyti į keksiukų ar pyrago tešlą. Beje, braškės puikiai tinka ir šviežio pyrago papuošimui.
Ar bandėte kepti braškes ant grotelių? Tereikia tiesiog sumauti šias uogas ant smulkaus iešmo ir trumpai palaikyti virš ugnies.
Marinuoti. Pipirai ir braškės? Dar vienas šio sezono atradimas. Verta pabandyti šių komponentų kombinaciją – braškės, medus, balzaminis padažas, bazilikai ir pipirai. Skonis tikrai pikantiškas. Aš įmaišau džiovintų mėtų, bet čia jau mano silpnybė.

Na ir pabaigai, susigundėme ir nusipirkome ar prisirinkome per daug braškių ir nespėjame jų suvalgyti? Tiesiog susmulkinkime jas, apšlakstykime citrinos ar laimo vaisiaus sultimis, pasaldinkime ir užšaldykime. Tuomet visada turėsime kuo pagardinti jogurtą, pyragą ar tiesiog šaukštu šių braškių pamaloninti gomurį.

Aš bėgu braškių ieškot, o jūs? 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą