Koks gi dar
maisto produktas susilaukia daugiau dėmesio birželio mėnesį nei braškės. Šios
ryškiai raudonos uogos karaliauja visur – iš jų gaminame desertus, kepame
pyragus, paįvairiname salotas, įmaišome į kokteilius, sultis ir žinoma,
ruošiame atsargas žiemai.
Visi puikiai
žinome, jog braškės, kaip ir dauguma kitų gardžių uogų, turtingos įvairiais
vitaminais, mineralais ir skaidulomis. Vitamino C kiekis braškėse prilygsta šio
vitamino kiekiui citrusiniuose vaisiuose. Suvalgius 200g braškių užsitikriname
rekomenduojamą šio vitamino paros dozę.
Be to, šiomis uogomis jau gardžiavosi mūsų protėviai akmens amžiuje, o į
Europą šios uogos atkeliavo per Olandiją XVII amžiuje.
O ar žinojote,
kad šio sezono naujausias mados šauksmas Italijoje, pelnęs netgi ‘Metų ledai
2015‘ titulą – braškių ledai
su balzaminiu padažu. Braškių
ir balzaminio padažo draugija jau karaliauja ir Vokietijos desertuose. Daug kam
tai atrodo nauja ir neįprasta, o ar skanu – spręskime patys.
Braškės dar žinomos
ir kaip meilės simbolis. Tą įrodo ir ištrauka iš XVa prancūzų poeto Francois
Willon kūrinio ‘…tavo braškių
spalvos lūpos paverčia mane laukiniu‘. Be to, apibūdinant braškes
dažnai sakoma, jog jos raudonos,
kaip meilė ir saldžios, lyg nuodėmė. O kur dar romantikos klasika - šampanas
ir braškės.
Kelios idėjos, kaip kiek paįvairinti mėgavimąsi braškėmis:
Kepti. Smulkintas braškes visada galime įmaišyti į
keksiukų ar pyrago tešlą. Beje, braškės puikiai tinka ir šviežio pyrago
papuošimui.
Ar bandėte kepti braškes ant grotelių? Tereikia tiesiog sumauti
šias uogas ant smulkaus iešmo ir trumpai palaikyti virš ugnies.
Marinuoti. Pipirai ir braškės? Dar vienas šio sezono
atradimas. Verta pabandyti šių komponentų kombinaciją – braškės, medus,
balzaminis padažas, bazilikai ir pipirai. Skonis tikrai pikantiškas. Aš įmaišau džiovintų mėtų, bet čia jau mano
silpnybė.
Na ir pabaigai, susigundėme ir nusipirkome ar prisirinkome
per daug braškių ir nespėjame jų suvalgyti? Tiesiog susmulkinkime jas,
apšlakstykime citrinos ar laimo vaisiaus sultimis, pasaldinkime ir užšaldykime.
Tuomet visada turėsime kuo pagardinti jogurtą, pyragą ar tiesiog šaukštu šių
braškių pamaloninti gomurį.
Aš bėgu braškių ieškot, o jūs?
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą